Visit Nynäshamn
Visit Nynäshamn

Strandvägen

Den öppna horisonten ser du bäst från den vackra Strandvägen i södra delen av Nynäshamn. Strandvägen byggdes i samband med OS-seglingarna 1912 och är idag ett populärt vandringsstråk för friluftsintresserade. Strandvägen slingrar sig fram mellan klippor och skog med vidunderlig utsikt över Östersjöns horisont, något som är ovanligt att se från fastland i Stockholms län.

1912 byggdes de första landgångarna längs den steniga strandkanten för att publiken skulle kunna se segelregattorna under OS. Det blev ett populärt vandringsstråk och själva Strandvägen byggdes strax därefter. Idag är det populärt att cykla, åka inlines eller att promenera längs vägen.

Det finns flera ställen som är lämpliga för bad, antingen från stenstränderna eller från de sköna klipphällarna. Vid Oscarsberget syns inskriptioner av Oscar II och Karl XVI Gustaf samt drottning Silvia. Strax intill hittar du ett minne från istiden - en jättegryta som består av en rund hålighet i fast berg som urholkats av strömmande och virvlande vatten med lösa partiklar.
Mitt emot inskriptionerna finns en bro (Oskarsbron och Sofiabron) som tar dig över till ön Trehörningen. Här finns Nynäs Havsbad med hotell, SPA och restaurang. Kontaktuppgifter finns här till höger. Trehörningen har många vackra sekelskiftesvillor. Glöm inte att göra ett besök i det gamla vattentornet i skogen strax intill Nynäs Havsbads byggnad Badhotellet. Härifrån ser du såväl den vackra skärgården som den öppna havshorisonten.

Tillbaka på fastlandet, efter en kort promenad förbi inskriptionerna, hittar du Hembygdsgårdens museum och restaurang. Fortsätt längsmed vägen och du hittar Nynäshamns Segelsällskap.

Strandvägen leder fram till Lövhagens Kaffeservering och Vandrarhem (för kontaktinformation se här till höger). Här finns också Sveriges längsta idrottsplats! Elva stycken robusta redskapsstationer har strategiskt placerats ut längsmed Strandvägen. Samtliga redskap har en illustration som visar hur de ska användas. Här finns även 2 handikappanpassade TC.
Havshorisonten kan ses från fler platser i kommunen men Strandvägen ligger på gångavstånd från pendeltåget.

Det är bara att packa picknickkorgen och ge sig iväg!

Ta sig hit med bil:
Biltrafik är tillåten men större delen av vägen är enkelriktad med infart från nordöstra sidan, vid Nynäshamns Segelsällskap.

Ta sig hit till fots eller med cykel:
Från centrala Nynäshamn är det trevligast att gå ner till Fiskehamnen, bakom pendeltågsstationen. Gå längs med vattnet och följ sedan gångvägen som löper mellan strandkanten och järnvägsspåret. Gå till vänster när du kommer till en större väg och sväng direkt vänster igen in på Strandvägen. Följ denna väg förbi Segelsällskapet och fortsätt längs den vackra Strandvägen tills ni kommer till Lövhagens friluftsområde. Längs Strandvägen är det ca 4 km till Lövhagen.

Ta sig hit med lokaltrafik:
Det går inga bussar runt Strandvägen men sommartid går buss 783 till Lövhagen och buss 848 från Lövhagen. Tänk på att bussarna har oregelbundna tider till just Lövhagen. Övriga delar av året går det att åka buss 858 från Nynäshamns station mot Sandhamn (Sjögången). Kliv av vid Oskarsbron.

Snabbfakta

För mer information:
Längsmed Strandvägen och på Lövhagen finns det ett flertal grottor. Ladda upp informationPDF

Nynäshamns Turistbyrå
Fiskargränd 149 81 Nynäshamn
Tfn: 08-520 737 00
info@nynashamn.se

Hembygdsgårdens museum
post@nynashamnshembygdsgard.se
www.nynashamnshembygdsgard.se

Restaurang Hembygdsgården
08-520 100 50 www.restauranghembygdsgarden.se

Nynäs Havsbad
08-520 604 00
nynashavsbad.se@sodexo.com
www.nynashavsbad.se

Lövhagens Kaffeservering och Vandrarhem
Tfn: 08-520 138 31
Fax: 08-520 133 44 lovhagens.vandrarhem@gmail.com
www.lovhagen.se

Dela

NYNÄSHAMNS OFFICIELLA BESÖKSWEBB

NYNÄSHAMNS TURISTBYRÅ
Fiskargränd, 149 81 Nynäshamn
Telefon: 08-520 737 00
e-post: info@nynashamn.se

Stockholm
Nynäshamn Ekokommun

NYNÄSHAMNS OFFICIELLA BESÖKSWEBB

Tourist Centre

NYNÄSHAMNS TURISTBYRÅ
Fiskargränd, 149 81 Nynäshamn
Telefon: 08-520 737 00
e-post: info@nynashamn.se

Just nu har vi följande öppettider:
måndag-fredag 09.00 - 17.00, lunchstängt 12.00 - 13.00

Nynäshamn Ekokommun
Stockholm
  • NYNÄSHAMNS TURISTBYRÅ
  • Fiskargränd, 149 81 Nynäshamn
  • Telefon: 08-520 737 00
  • e-post: info@nynashamn.se
  • Aktuella öppettider:
    måndag-fredag 9-17,
    lunchstängt 12-13.
  • Stängt fredag 20 feb. Ring oss gärna!