Visit Nynäshamn
Visit Nynäshamn

Landsort lockar året runt

Vy mot Landsorts södra udde och fyren

Landsorts fyr är en av de tydligaste symbolerna för Nynäshamns kommun. Och ön, som även kallas Öja, är bland det vackraste skärgården kan visa upp. Sommartid är den självklara högsäsongen, men allt fler upptäcker att ön har året runt-kvaliteter. Vi har njutit av ön både sommar och vinter. För er skull.

Sommarvärmen har tagit sig ända ut i yttersta havsbandet. Det hör inte till vanligheterna men just denna dag har vattentemperaturen smugit sig upp en bit över 20-gradersstrecket. Kanske är det en, i alla lokalt, positiv effekt av den globala uppvärmningen. Det finns inga bekväma sandstränder på Landsort men vi njuter av bad från klipporna längst söderut på ön, nedanför fyren. Det är en spännande karg formation längst söderut i Stockholms skärgård. Det blir aldrig mer lågmält dramatisk än just här. Dessutom ställs varje sommar skulpturer ut mitt i den sparsmakade naturen. Konstverk som ömsom slagit ner som små ufon, ömsom smälter in perfekt i den sträva miljön. En spännande dynamisk motsägelse.

Men för de flesta är fyren det mest lockande på Landsort. Fyren, som är den äldsta byggd på Svenskt territorium. Vi liksom dras tillbaka till denna installation som spridit trygghet här i århundraden. Vi botaniserar bland klipporna och badar än en gång. Havet lägger sig till ro. En ensam segelbåt rör sig sakta över vattnet på väg norrut. Ett par havstrutar kivas utanför en vik. Vi går tillbaka till vårt Bed & Breakfast-rum och vi äter sen middag på restaurangen alldeles intill.

Lite senare sitter vi på sjunde våningen i den gamla lotsutkiken och tar en drink medan solen går till ro ute i havet. Landsorts fyrs ljuskägla far över ön. Minnet av gösfilén vi åt nere på restaurangen klingar av medan sommarkvällen står i full prakt här allra längst ut i skärgården, här på den allra sista utposten av civilisationen. Utanför rullar båtarna från världens alla hörn till och från Stockholm. Just ikväll ligger havet lugnt men som vi alla vet ruvar alltid en rastlös nyckfullhet över detta. I morgon kan vi lika gärna mötas av ett rytande inferno, vad SMHI än lovar idag. Det enda vi vet säkert om havet är att vi inte vet något egentligen.

Landsort är egentligen själva lotsplatsen på ön Öja men det är ändå Landsort de flesta nämner när man pratar om såväl fyrplatsen, byn Storhamn mellan Västerhamn och Österhamn som själva ön. Ön är cirka 700 meter bred och fem kilometer lång. Ingen vet säkert när första fyrbåken brann på Landsort men det finns skriftligt belagt från 1454.


BOKA ONLINE

Evenemang
Bildgalleri
Nynäshamns turistbyrå

NYNÄSHAMNS OFFICIELLA BESÖKSWEBB

NYNÄSHAMNS TURISTBYRÅ
Fiskargränd, 149 81 Nynäshamn
Telefon: 08-520 737 00
e-post: info@nynashamn.se

Stockholm
Nynäshamn Ekokommun

NYNÄSHAMNS OFFICIELLA BESÖKSWEBB

Tourist Centre

NYNÄSHAMNS TURISTBYRÅ
Fiskargränd, 149 81 Nynäshamn
Telefon: 08-520 737 00
e-post: info@nynashamn.se

Just nu har vi följande öppettider:

Måndag - fredag 09.00 - 17.00, stängt för lunch 12.00 - 13.00
Söndagar i oktober månad 10.00 - 15.00

Nynäshamn Ekokommun
Stockholm
För mobilknapp i topp
  • NYNÄSHAMNS TURISTBYRÅ
  • Fiskargränd, 149 81 Nynäshamn
  • Telefon: 08-520 737 00
  • e-post: info@nynashamn.se
  • Aktuella öppettider:
  • Måndag - fredag 9-17,
    lunch 12-13
Mobilnavigationsknappar