Visit Nynäshamn
Visit Nynäshamn

Säl- och örnsafari

Fri horisont och inget annat sällskap än havsörn, säl och sjöfågel. En safari med segelbåt i den absolut yttersta ytterskärgården hör till allmänbildningen för alla skärgårdsintresserade.

Det är en krispigt klar sensommardag. Några kvardröjande segelbåtar ligger vid havstrappan i fiskehamnen och det doftar skärgårdsdelikatess från Rökeriet. Gårdsfjärden ligger stilla när vi lämnat småbåtshamnen och Trehörningsviken. Dimman står som en ringmur mot Gotland ute på havet utanför Gunnarstenarna.

Som spökskepp lösgör sig de stora passagerarfärjorna och fraktfartygen ur det gråa. En ljusblå himmel, en rand grått och ett mörkblått hav. Vi guppar lugnt på den ostliga dyningen på väg ut mot de allra sista utslängda kobbarna Roxen och Yttre Karvasen. Tordmulespillning färgar toppen av klipporna på Altarskär. Åt väst ser vi Landsorts fyr. Gunnarstenarna ligger öde så Bosse, vår skeppare och guide, styr sin segelbåt Courage 65 söderut. Vi siktar två havsörnar på toppen av några små kobbar. Framme vid Roxen guppar nyfikna gråsälskallar. Vi räknar till ett trettiotal individer som lugnt låter sig betraktas.

På Yttre Kanvasens kummel sitter två havsörnar, troligtvis samma som tidigare flög ifrån oss.

Vi ser oss mätta på ett par sälar till och kastar girigt i oss fikat och maten. Seglatsen hem förlängs något av att vinden mojnar ur och dimman sveper in över oss utanför Järflottaöns södra delar. Uppåt och över land är det klart. Dimman lättar inåt SPA-anläggningen på Trehörningen. Den kvardröjande sommaren håller på att ge vika för hösten. Kvar på havet är bara Courage 65:an. Och sälarna.

 

BOKA ONLINE

Evenemang
Bildgalleri
Nynäshamns turistbyrå

NYNÄSHAMNS OFFICIELLA BESÖKSWEBB

NYNÄSHAMNS TURISTBYRÅ
Fiskargränd, 149 81 Nynäshamn
Telefon: 08-520 737 00
e-post: info@nynashamn.se

Stockholm
Nynäshamn Ekokommun

NYNÄSHAMNS OFFICIELLA BESÖKSWEBB

Tourist Centre

NYNÄSHAMNS TURISTBYRÅ
Fiskargränd, 149 81 Nynäshamn
Telefon: 08-520 737 00
e-post: info@nynashamn.se

Just nu har vi följande öppettider:

Måndag - fredag 09.00 - 17.00, stängt för lunch 12.00 - 13.00
Söndagar i oktober månad 10.00 - 15.00

Nynäshamn Ekokommun
Stockholm
För mobilknapp i topp
  • NYNÄSHAMNS TURISTBYRÅ
  • Fiskargränd, 149 81 Nynäshamn
  • Telefon: 08-520 737 00
  • e-post: info@nynashamn.se
  • Aktuella öppettider:
  • Måndag - fredag 9-17,
    lunch 12-13
Mobilnavigationsknappar