Visit Nynäshamn

Soligast!

Torö Stenstrand och havet i solljus

Upplevelserna i havsbandet är ganska väsensskilda om man jämför en vinterstorm med en högtrycksdag i juli. Vi har pratat med meteorologen Lage Larsson!

Nynäshamnare skryter gärna om skärgårdsvädret. Här är det bara högtryck och klarblåa dagar. Ljumma sommarkvällar och spegelblanka morgnar i havsbandet. Och, faktiskt, om någon hänvisar till statistik hos SMHI för hela året så hittar man skärgården utanför Nynäshamn i ungefär samma liga som soliga Gotland och Ölands norra udde, med upp till
1 900 soltimmar per år – i absoluta elitserien alltså när det gäller svenskt väder. Men väder är ingen exakt vetenskap, och beroende på hur man tolkar statistiken kan man få olika svar. Därför kontaktade vi en av Sveriges verkliga experter på området, meteorolog Lage Larsson.

- Kan man säga att det finns en speciell vädertyp för Nynäshamn Lage?
- Det man kan säga om Nynäshamn är att det är väldigt påverkat av havet. Nynäshamn lever verkligen med havet, vilken årstid man än pratar om. Det kalla havet på våren, sjöbrisen på sommaren och det förhållandevis varma havet på hösten. Som kuriosa kan jag nämna att om man går en bra bit utanför öarna, ute till havs i Östersjön, så har man rätt ofta samma temperatur i vattenytan vid midsommar som i november. Åtta till tio grader. Den stora vattenmassan man har där ute är så att säga seg, den går så långsamt att värma upp och kyla ner så att det får denna effekt på vädret i exempelvis Nynäshamn. På våren kan man märka det genom att man hittar is i skrevorna ute på öarna ända in i maj. Och ett äppelträd på ön Landsort blommar två till tre veckor senare än ett äppelträd inne på fastlandet.

- Skärgårdsbor lyfter ofta fram att skärgården har så soligt väder. Stämmer det?
- Under sommarhalvåret så drar Nynäshamn stora fördelar av havet. Det svalkar så det aldrig blir sådär riktigt besvärligt varmt. Dessutom trycker sjöbrisen in molnen över land och det blir fler solchanser och man slipper den värsta hettan. Det är sjöbrisen som är orsaken till det soliga vädret. Sjöbrisen kan börja gå igång redan i mars/april, vilket ger soligare väder redan den tiden på året. Det beror på att det då börjar bli drag i solen. Solen värmer ju väldigt lätt upp marken. Hela Södertörn värms upp. Redan på förmiddagen är det rejält varmt. -Nynäshamnsborna märker då att det ganska snabbt bildas kraftiga stackmoln. Men i och med att det då är kallt i vattnet får man en väldigt kraftig temperaturskillnad mellan hav och land. Varmare över land, kallare över havet. Det är det som får igång motorn i sjöbrisen. Då börjar luften från havet strömma in över Nynäshamn. Den kallare luften trycker molnen långt in över Södertörn. Då kan man se hur dessa moln tornar upp sig. Man kan rentav se kraftiga åskskurar långt in över Södertörn, över Södertälje till exempel, medan Nynäshamn ligger i full sol. Havsluften trycker alltså bort alla moln helt enkelt, därför är det generellt sett soligare i skärgården på sommaren.

-Det kanske inte är lika muntert året om. Vintrarna kan ju vara både heaven and hell, så att säga.
- Ja, det är väldigt sällan man kan jämföra en vinter med en annan. Vintern i skärgården kan utvecklas till en riktig gråvinter, med lågtryck från Atlanten. Typisk kuststad med fukt, dimma, blåst och kyligt. Men vädret kan också utvecklas till en bra isvinter med kyla. Och kylan hämtar vi nästan alltid från öster, det som man kalla rysskyla alltså. När vintern då först slår till så öser snön ner. Dag efter dag tills det blir så kallt att isen lägger sig och därmed förhindrar fukten att påverka vädret. Då blir det klar gnistrande sol och väldigt fint väder.

- Förutom att du seglar mycket själv Lage så har du jobbat med att ta fram prognoser till deltagare i såväl Volvo Ocean Race som Gotland Runt. Vad är bra seglarväder egentligen? - Det beror på vem du frågar. De som seglar havskappsegling vill givetvis ha en annan prognos än den som fritidsseglar. När jag är ute och seglar i skärgården tycker jag om dagarna med sjöbris, det vill säga när vi har en högtryckssituation. Då blir skärgården hur fantastisk som helst. Det kan vara 30 grader in över land, och det är ju för varmt för mig. Då har vi 22 till 23 grader ute i skärgården. Sjöbrisen blåser på dagen, vanligtvis mellan fem och sju meter per sekund och det är perfekt för segling. Sen på kvällen lägger vinden av så att man inte behöver trycka ihop sig med alla andra i skyddade vikar, utan man kan söka natthamn nästan var man vill. Skärgården visar upp sin alla bästa sida när vi har en högtryckssituation, då är det helt perfekt.

Text: Niclas Sjögren

Dela

Evenemang
Nynäshamns turistbyrå

NYNÄSHAMNS OFFICIELLA BESÖKSWEBB

Tourist Centre

NYNÄSHAMNS BESÖKSCENTER
Fiskargränd, 149 81 Nynäshamn
Telefon: 08-520 737 00
e-post: info@nynashamn.se

Just nu har vi följande öppettider:

Öppet alla dagar 08.00 - 20.00.

Nynäshamn Ekokommun
Stockholm

NYNÄSHAMNS OFFICIELLA BESÖKSWEBB

NYNÄSHAMNS BESÖKSCENTER
Fiskargränd, 149 81 Nynäshamn
Telefon: 08-520 737 00
e-post: info@nynashamn.se

Stockholm
Nynäshamns kommuns logga
För mobilknapp i topp
  • NYNÄSHAMNS BESÖKSCENTER
  • Fiskargränd, 149 81 Nynäshamn
  • Telefon: 08-520 737 00
  • e-post: info@nynashamn.se
  • Aktuella öppettider:
  • Måndag - söndag 8-20